Hobi Olarak Fotoğrafçılığa Başlayanların Yapması Gerekenler

Hobi Olarak Fotoğrafçılığa Başlayanların Yapması Gerekenler

Hobi olarak fotoğraf çekmek isteyip ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız umarım bu yazımız sizin için güzel bir rehber olur. Bu yazıyı bulup okumaya başlamışsanız aynı sorunlardan hepimizin geçtiğini bilmenizi isterim. Çoğu fotoğraf severin hobiye başlangıç aşamasında en sıkıntı çektikleri konu fotoğraf makinesinin seçimi oluyor. İşin içine maddi durumlar da girince ve maalesef internette araştırmaya başlayınca bir sürü alternatifler karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca daha yolun başında iken enerjimiz bu seçim aşamasında bitiyor.

Sayfamızda Neler Var

Fotoğraf Makinesi Seçerken DSLR’den Vazgeçmeyin

Evet arkadaşlar makine almak için mağazaya gittiğinizde satış elemanından yardım almamanızı öneririm. Çoğu eleman o ay satılması gereken ürün adetini doldurmak için sizin de az bilginiz varsa kafanızı karıştırabilir. Ben bizzat kendi yaşadığım sorunu anlatarak başlayayım sizlere. Hobi olarak fotoğrafçılığa başlamaya karar verdiğimde herkesin yaptığı gibi internetten biraz araştırma yapıp mağazaya gittim. Mağazada bulunan arkadaş bana birkaç makine getirdi ve arasında bir makineyi özellikle bana almam için tavsiyede bulundu. DSLR makine almaya gitmişken kompakt bir makine alıp eve döndüm bu nasıl mı oldu. Satış elemanı eline aldığı Fujifilm Makineyi mağaza ışığına tutup zoomladı ve ışığı çekti ve sonra lcd ekranda çektiği fotoğrafa zoom yaparak ışığın en ince ayrıntısına kadar gösterdiğini açıkladı. Aldı eline bir kağıt para ve dibine dayadı çekti parayı yakınlaştırdı gözle görünmeyen paradaki miktar yazısını gösterdi ve dedi ki boşuna DLSR makineye para verme bak bununla hem zoom hem makro çekim çok rahat yapabilirsin bu makine ona göre dizayn edildi vs. bir sürü şeyler ve ikna oldum aldım. Ama fotoğraf çekmeye alıştıkça ve bilgi seviyem yükseldikçe makinenin en büyük eksiğinin SENSÖR Boyutu olduğunu öğrendim. Çünkü çektiğim fotoğraflar makinede çok güzel görünüyordu ama pc ye aktardığımda görüntü o kadar da güzel değildi. Evet bu yüzden şunu çok iyi bilmelisiniz en kötü DSLR makine en iyi kompakt makineden iyidir. Neden SENSÖR boyutu her zaman daha iyi kompakta göre. Maddi durumunuza göre herhangi bir DSLR makine alabilirsiniz. DSLR makinelerde başlangıç orta ve ileri seviye olarak değişiklik gösterecektir. Benim tavsiyem öncelikle başlangıç seviyesi makinelerden almanızdan yanadır. Elbette Full Frame makine ile diğerleri fark edecektir. Ama amaç hobi fotoğrafçılığı ise daha sonra ihtiyaca göre değişim yapılabilir.

DSLR vs KOMPAKT yazımızı incelemeyi unutmayınız.

500px, Instagram ve Fotoğraf Paylaşım Platformlarında Fotoğrafları İnceleyin

Fotoğraf makinesini aldıktan sonra yapılan en büyük hatalardan birisi de daha birkaç fotoğraf çektikten sonra fotoğrafları beğenmeyip fotoğraf çekmeyi bırakmak. Benim bu konuda size tavsiyem kesinlikle 500px sitesine veya uygulamasına kayıt olup oradaki kaliteli fotoğrafçılarla iletişime geçmeniz olacak. İmkanınız varsa beğendiğiniz fotoğraf karelerini yakalamaya çalışarak kendinize hedef koyabilirsiniz. Böylelikle çekimden sonra o kişi ile iletişime geçerek fotoğraf değerlerini öğrenip bir referans olarak kullanabilirsiniz. Zamanla fotoğraf çektikçe sizde de ISO,Diyafram ve enstantane üçlüsü oturacaktır.

Hobi Fotoğrafçılığını Geliştirmek İçin Fotoğrafçılık Kursuna Katılmayı İhmal Etmeyin

Hobi fotoğrafçılığına başlangıçta yapılan diğer hata ise hiçbir kursa katılmadan bir şeyleri öğrenmeye çalışmaktır. Birçok şehirde fotoğrafçılık kursları ücretsiz ya da çok uygun fiyatlarda verilmektedir. Hatta son zamanlarda udemy sitesinden de çok güzel kurslar yayınlanmaya başladı.

Aldığınız Fotoğraf Makinesinin Kullanım Kılavuzunu Mutlaka Okuyun

Makinenizin özelliklerini ve ayarlarını ayarlamadan çektiğinizde yakaladığınız çok güzel kareler makine ayarlarından dolayı çok kötü görünüp çöpe gidebilir. Bu yüzden fotoğraf makinenizin kullanım kılavuzunu çok iyi okumalısınız.

Fotoğraflarınızı RAW Formatında Çekin

Çoğu zaman hobi fotoğrafçılığına başlangıçta üşengeç davranarak zaten makine en güzel değerlerde çekiyor düşüncesi ile JPEG formatında çekim yapma eğilimi gösteriyoruz ama şunu unutmamak gerekir renkler ve zevkler farklıdır. Çekeceğimiz fotoğrafı makine tercihine bırakırsak daha sonra fotoğraf üzerinde oynama yapmak istediğimizde kayıplar olacaktır. Ama RAW formatı ile fotoğraf çekimi olursa dilediğiniz zaman raw dosyasını editleyerek fotoğraflarınıza kayıpsız küçük dokunuşlar yapabilirsiniz.

Fotoğraf Çekmekten Asla Vazgeçmeyin

Fotoğraflarınızı beğenmiyor olabilirsiniz ama bu sizin hevesinizi kırmasın. Kimi fotoğraf editlendiğinde orjinalinden çok farklı bir görüntü çıkarıyor. Ayrıca fotoğraf çekerek yavaş yavaş bir bakış açısı ve tarzınız oluşacaktır.

RAW vs JPEG yazımızı incelemeyi unutmayınız

Fotoğraf Editleme Programlarını Kullanmayı Öğrenin (Photoshop,lightroom vb.)

Çektiğim fotoğraflar cansız duruyor yada internette gördüğüm fotoğraflar gibi bir çekim yapamıyorum demeyin. Unutmayınız ki en güzel en kaliteli fotoğraf makinesinde çekilmiş fotoğraflar bile editleme programlarında işlem görüyor. Yani ham fotoğraf ile editlenmiş fotoğraf farklı olacaktır. Bu yüzden fotoğraf çekim tekniklerini öğrendikten sonra ilk işiniz fotoğraflar editlemek için photoshop, lightroom ya da benzeri raw işleme programlarını öğrenmek olmalı. Elbette ışık,zaman ve mekan mükemmel denk getirilmiş hiç editleme istemeyen fotoğraflarda var ama çoğu fotoğraf küçük te olsa bir renk,contrast dokunuşu ister.

Fotoğrafçılıkla ilgili grup gezilerine katılın ve fotoğrafçılık dergilerini takip edin

Çevrenizde olan fotoğraf atölyelerinin gruplarına veya üniversitelerin fotoğrafçılık gruplarına katılarak toplu fotoğraf çekimine giderek kendinizi geliştirin. Unutmayın fotoğrafçılık her zaman yeni şeyler öğrenmeye açıktır.

Bir yanıt yazın

Verified by ExactMetrics